مقایسه پایتون و متلب: پایتون مچ متلب را خواباند!
Contents
پایتون اسمی است که امروزه همه جا می شنوید. مقایسه پایتون و متلب فقط یکی از مقایسه هایی است که در وبگردی های خود به آن برخواهید خورد. چرا همه تا این اندازه دوست دارند پایتون را با هر نرم افزار دیگری مقایسه کنند؟ یک تب اینترنتی جدید است یا پایتون واقعا توانایی های منحصر به فردی دارد که آن را از دیگر نرم افزارها متمایز می کند؟ کم مانده که برنامه نویسان، باشگاه هواداران راه بیندازند و هر کدام از این دو یعنی پایتون و متلب باشگاه هواداران خود را پیدا کند. مسلما به عنوان یک برنامه نویس تازه کار این همه هیاهو شما را سردرگم کرده است. بهترین کار این است که فعلا از هر دو باشگاه بیرون بیاییم و به ویژگی های هر دو برنامه بپردازیم. بعد از این کار تصمیم بر اینکه کدامیک با نیازهای شما همخوانی بیشتری دارد، ساده تر است.
متلب، خانه ای با درهای بسته!
اول از همه چیز یعنی مقایسه پایتون و متلب، اجازه دهید که از هر کدام یک توصیف کلی به شما تقدیم کنیم. برای شناخت تخصصی هر چیزی به شناخت ویژگی های کلی آن نیاز داریم. متلب یک محیط برنامه نویسی تخصصی است. در واقع مجموعه ای از ابزارهای پیشرفته و تخصصی مهندسی است و طبعا هر مهندسی برای پیشبرد کار خود به همه این ابزارهای ضروری نیاز دارد. در این محیط یکپارچه و تخصصی شما یک ابزار برنامه نویسی قدرتمند در اختیار دارید. محیط متلب خودکفا است و به برنامه های مکمل دیگر اتکا ندارد. یک برنامه پویا شمار می رود و پویایی آن هر مهندسی را سر ذوق می آورد.
ابزارهایی مانند Command Prompt، تابع ها، دستورها و دیگر ابزارها را در آن خواهید یافت. در واقع متلب یک جعبه ابزار خودبسنده است. این خودکفایی را برخی مزیت متلب می دانند اما برخی دیگر آن را یک ضعف تلقی می کنند. گروه دوم یا منتقدان می گویند که متلب تنها به شرکت سازنده خود متکی است و در واقع یک متن بسته است. به همین دلیل هم هیچ کس نمی تواند در توسعه آن مشارکتی داشته باشد. اگر متلب را به یک کودک تشبیه کنیم باید اقرار کنیم که این کودک برای همیشه به مادر خود وابسته است. آن هم نه یک وابستگی معمولی و طبیعی بلکه یک وابستگی مطلق و جدایی ناپذیر. البته شاید این تشبیه زیاد درست نباشد اما برای ملموس کردن منظور ما مناسب است. متلب کودک هم باشد کودکی نابغه است!
پایتون چیزی برای پنهان کردن ندارد!
پایتون این وابستگی مطلق را ندارد. به عبارتی دیگر، پایتون یک زبان انعطاف پذیر است. دلیل این انعطاف پذیری هم به متن باز بودن آن بر می گردد. پایتون یک برنامه متن باز است. برنامه های متن باز، همه کدهای خود را در اختیار عموم می گذارند و در واقع همه ورق های خود را رو می کنند. این رو کردن ورق ها هرگز به معنای باخت نیست؛ بلکه پایتون را به یک برنامه مشترک توسعه پذیر تبدیل می کند. یعنی همه برنامه نویس ها از خلاقیت ها و تجارب خود برای گسترش و بهینه سازی آن کمک می گیرند. برنامه نویس ها برای پایتون، IDE های جورواجور منتشر می کنند.
حالا IDE چیست؟ IDE شکل مخفف شدۀ integrated development environment است. اگر بخواهیم آن را به زبان فارسی امروز فهمیدنی تر کنیم باید آن را یک محیط توسعه یابندۀ یکپارچه ترجمه کنیم. کار این IDE ها چیست؟ کارشان توسعه دادن نرم افزارها یا بهینه کردن عمل آنها است. این مجموعه توسعه دهنده، جعبه ابزار پایتون است و از یک ابزار اتوماسیون، ویرایشگر کد منبع و اشکال زدا یا دیباگ درست شده است.
مقایسه پایتون و متلب: کتابخانه پاپتون عمومی است!
در مقایسه پایتون و متلب، پایتون در یک ویژگی دیگر هم از متلب جلوتر افتاده است. این مزیت Library یا کتابخانه است. کتابخانه در علوم کامپیوتر به مجموعه ای از اشیاء ذخیره شدۀ مشابه گفته می شود. این کتابخانه را هر زمان که نیاز دارید می توانید فراخوانی کنید. کتابخانه ها شامل کد منبع، کد شیء، اسکریپت ها، فایل داده ها، فونت ها، قالب ها و مخزن های ذخیره سازی، می شوند. کتابخانه در برنامه نویسی مهم است زیرا به آن سرعت بخشیده و از دوباره کاری جلوگیری می کند. در پایتون همه این برنامه ها دردسترس همگان هستند. برای همین هم انجام پروژه پایتون آسان تر و سریع تر است.
متلب فقط در تخت خواب خود می خوابد!
یکی از مشکلات مهمی که در کار با متلب با آن برخورد می کنیم، اجرای آن در یک محیط دیگر است. برنامه ای که با زبان متلب نوشته شود در محیط های دیگر اجرا پذیر نیست. در نتیجه باید در رایانه مقصد، هم برنامه متلب را نصب کنید. برنامه نصب شده هم باید با برنامه مبدا هم ورژن باشد و با آن مو نزند. شرکت سازنده متلب هر شش ماه یک بار نسخه تغییر یافته آن را به انتشار می رساند.
قیمت بالای متلب، مقایسه پایتون و متلب را به نفع کدام تمام می کند؟
در مقایسه پایتون و متلب، مشکل فقط در اختصاصی بودن و محیط بسته متلب نیست بلکه در قیمت آن هم خود را نشان می دهد. نسخه اورجینال متلب گران است. با گرانی آن هم کنار بیاییم انتقال پول به دلیل تحریم ها از هفت خوان رستم و دوازده خوان هرکول هم سخت تر است. تازه هر فریم ورکی در این برنامه یک بهای جداگانه دارد و جدای از قیمت کلی آن است.
پایتون هیچ دلاری را قبول نمی کند!
پایتون هیچ دلاری را قبول نمی کند! واقعا؟ پس با چه ارزی باید آن را خرید؟ با هیچ ارزی! پایتون رایگان است. آن را دانلود کرده و نصب می کنید. با نصب شدن این برنامه در رایانه تان، می توانید کار برنامه نویسی را شروع کنید. این رایگان بودن را در کنار متن باز بودن پایتون بگذارید تا یک لذت حسابی را تحربه کنید. اپن سورس بودن برنامه به شما این توانایی را می دهد که کوچکترین و جزئی ترین توابع را هم مشاهده کرده و بر پایه نیازهای خود ویرایش نمایید. در حالی که متلب برنامه ماتریس محور است و توابع خود را از چشم شما پنهان نگاه می دارد.
پایتون را همه جا می توانید نصب کنید!
پایتون یک زبان شیء گرا و سطح بالا است. به این معنی که با زبان ماشین مستقیما درگیر نیست و با آدرس های حافظه، ثبات ها و فراخوانی پشته درگیر نیست. به همین دلیل هم زبان آسان تری است و بالاتر از همه پرتابل و قابل حمل است. در این زبان ها از آرایه ها، متغیرها و عبارت های ریاضی و منطقی استفاده می شود. پرتابل یا قابل حمل بودن پایتون هم به شما این امکان را می دهد که هم آن را بر روی هر سیستم عاملی نصب کنید و هم اینکه پروژه خود را به رایانه دیگر انتقال دهید. با همه این توضیحاتی که دادیم شما به ما بگویید که آیا پایتون مچ متلب را خوابانده است یا نه؟!