اصطلاحات اولیه طراحی سایت
Contents
- 1 اصطلاحات اولیه طراحی سایت چیست؟
- 2 انواع کنترل پنل میزبانی وب
- 2.1 صفحه اصلی (Home Page)
- 2.2 اینترو (Intro)
- 2.3 سایت ثابت (Static site)
- 2.4 سایت پویا (Dynamic site)
- 2.5 لینک (Link)
- 2.6 لینک داخلی (Interal Link)
- 2.7 لینک خارجی (Back Link)
- 2.8 سئو یا اس ای او (SEO)
- 2.9 URL
- 2.10 منو (Menu)
- 2.11 هدر (header)
- 2.12 ساید بار (sidebar)
- 2.13 اسلایدر (slider)
- 2.14 فوتر (footer)
- 2.15 کلمه کلیدی (Keyword)
- 2.16 فاو آیکون (Favicon)
- 2.17 طراحی رابطه کاربری UI
- 2.18 طراحی تجربه کاربری UX
- 2.19 وایرفریم Wireframe
- 3 انواع زبان های مهم برنامه نویسی در طراحی سایت
- 4 اصطلاحات تخصصی طراحی سایت
- 4.1 VALID
- 4.2 دابلیو تری سی (W3C)
- 4.3 اسکریپت (script)
- 4.4 F.A.Q
- 4.5 ریسپانسیو (Responsive)
- 4.6 سایت فلش (Flash Site)
- 4.7 هرزنامه (Spam)
- 4.8 متا تگ (Meta tags)
- 4.9 آلت تگ (ALT tag)
- 4.10 متن نامرئی (Invisible Text)
- 4.11 Inspect
- 4.12 URL-Uniform Resource Locator
- 4.13 جهت یابی (NAVIGATION)
- 4.14 انکر تکست (ANCHOR TEXT)
- 4.15 Stemming
- 4.16 خوراک فید (RSS Feed)
- 4.17 کش (CACHE/CACHING)
ورود به دنیای برنامه نویسی و طراحی سایت، بدون فرا گرفتن اصطلاحات و کلمات کاربردی آن، بیفایده خواهد بود. برای آن که بتوانیم نسبت به المانهای مختلف طراحی سایت اطلاعات مثبتی را کسب کنیم، باید ابتدا اصطلاحات طراحی سایت را شنیده و درباره هرکدام از آنها، مطالعه کنیم. تا اخر این مقاله از لرن دیلی همراه ما باشید.
اصطلاحات اولیه طراحی سایت چیست؟
برخی از کلمات انگلیسی، با ورود به دنیای طراحی سایت ظاهر جدیدی را به خود گرفته و معانی خاصی را در ذهن تداعی میکنند. در دامه برخی از این کلمات را با یکدیگر مطالعه کرده و قصد داریم تا بدانیم هر کدام از این کلمات، به کدام ویژگی در طراحی سایت اشاره خواهند کرد.
دامنه (Domain)
به یک نام و اسم منحصر به فرد که صرفا در تملک یک شخص حقیقی یا حقوقی قرار دارد، دامنه میگویند. این نام میتواند معرف محصولات و خدمات شما باشد و فعالیتهای شما را به بازدیدکنندگان، معرفی کند.
زیردامنه (Sub Domain)
زیر دامنه در بخش ابتدایی دامنه و قبل از آن قرار میگیرد. زیر دامنهها میتوانند به صورت جدا و مستقل نیز عمل کنند. زمانی که زیر دامنه شما از دامنه مستقل باشد، میتوانید محتوای متفاوتی را در بخش زیر دامنه قرار دهید.
ساب فولدر (Sub directory)
ساب فولدر نیز بخشی است که از نظر کارایی، تفاوت چندانی با زیر دامنه ندارد؛ اما نکته اصلی و تفاوت، در محل قرارگیری آن خواهد بود. ساب فولدر بخشی است که بعد از دامنه قرار میگیرد و معمولا میتوان آن را به وسیله علامت اسلش، از بخش دامنه جدا کرد.
پسوند دامنه (Domain Extention)
پسوند دامنه بخشی است که در انتهای دامنه و با فاصله یک نقطه قرار میگیرد. هدف اصلی این بخش این است که به گونهای محل فعالیت سایت را معرفی کند. بسیاری از افراد میتوانند با خواندن پسوند دامنه، نسبت به محل و نوع فعالیت شما اطلاعات زیادی را کسب کنند.
صفحه وب (Web Page)
صفحات اصلی هر سایت را میتوان صفحه وب نامید. این صفحات معمولا شامل عکسها، متون، فیلمها و لینکهای مختلف هستند و قالبی برای در کنار هم قرار دادن این اطلاعات محسوب میشوند.
وب سایت (Website)
تمامی صفحات وب، در کنار یکدیگر یک وب سایت را تشکیل میدهند. وب سایتها میتوانند شامل دهها و یا حتی صدها صفحه وب متفاوت باشند که در یک دامنه قرار گرفته و در اغلب موارد، محوریت موضوعی با یکدیگر خواهند داشت.
دایرکتوری (directory)
یکی دیگر از اصطلاحات طراحی سایت، اصطلاح دایرکتوری است. دایرکتوری یا وب دایرکتوری، به صفحاتی گفته میشود که لینکهای متعدد و مختلفی از سایتهای دیگر را در خود دارند. این سایتها معمولا دارای دسته بندی موضوعی هستند و میتوان از طریق آنها به سایتهای مختلفی دست پیدا کرد.
وب سرور (Web Server)
وب سرور به حالتی گفته میشود که در آن ارتباطی دو سویه میان دریافت کننده و فرستنده خدمات شکل میگیرد. در این حالت درخواستهای ارسالی توسط شما بر روی سرور قرار گرفته و کامپیوتر پس از مطالعه آنها، پاسخ را به شما ارسال خواهد کرد.
هاست (host)
یکی دیگر از اصطلاحات طراحی سایت پرکاربرد، کلمه هاست است که در کنار اصطلاح دامنه به کار گرفته میشود. هاست را در حقیقت میتوان مکان و دریچه قرار گیری سایت دانست و هاستها به شما این امکان را میدهند تا سایت و دامنه خود را بر روی فضای اینترنت و در معرض استفاده دیگران قرار دهید.
از دست ندید: وردپرس چیست
انواع کنترل پنل میزبانی وب
با استفاده از کنترل پنل میزبانی، میتوان فضای هاست را مدیریت نمود. کنترل پنل میزبانی فضایی گرافیکی و ساده را در اختیار مدیران سایتها قرار میدهد تا بدین شکل همه افراد بتوانند مدیریت را به سلیقه خود انجام دهند. دو گونه اصلی از کنترل پنل میزبانی وب وجود دارد:
- دایرکت ادمین (Direct admin) : اگر به دنبال یک رابط کاربری مناسب و آسان برای کنترل پنل سایت خود هستید و میخواهید تا سایت شما از پایداری مناسبی برخوردار باشد، دایرکت ادمین بهترین و مناسبترین گزینه برای شما خواهد بود و شما میتوانید مدیریتی جذاب و ساده را با استفاده از این ویژگی، تجربه کنید.
- سی پنل (Cpanel): علارغم تمام نکات مثبت گفته شده برای دایرکت ادمین، سی پنل همچنان محبوبترین کنترل پنل میزبانی وب محسوب میشود. این کنترل پنل نیز از محیط کاربری بسیار خوبی بهرهمند بوده و میتواند به شما در مدیریت کمک رسانی کند.
صفحه اصلی (Home Page)
به صفحه اولی که با ورود به سایت با آن مواجه میشوید، صفحه اصلی یا هوم پیج میگویند. این صفحات معمولا تمامی بخشهای اصلی یک سایت را در بر داشته و میانبری به بخشهای دیگر سایت را در اختیار کاربران قرار میدهند.
اینترو (Intro)
برخی از سایتها بخش مخصوصی را برای ورود کاربران تدارک دیدهاند. این بخش درست در هنگام وارد شدن به سایت در مقابل کاربران به نمایش گذاشته میشود و در اغلب موارد، به شکل یک انیمیشن یا پیغام متحرک خواهد بود.
سایت ثابت (Static site)
سایتها از نظر دستهبندی اطلاعات و بارگذاری محتوا، به دو نوع ثابت و و پویا تقدیم میشوند. برای آپدیت اطلاعات در سایتهای ثابت، مسئولان سایت نیاز دارند تا بخشهای بسیار اساسی و مهم سایت را تغییر داده و در برخی از موارد، حتی کد نویسی سایت را نیز دستخوش تغییر کنند.
سایت پویا (Dynamic site)
در میان اصطلاحات طراحی سایت، اصطلاح سایتهای پویا بسیار پرکاربرد و معروف است. سایتهای داینامیک یا پویا سایتهایی هستند که بارگذاری و آپدیت اطلاعات در آنها بسیار ساده بوده و مدیران سایت میتوانند به افراد مختلف، برای تغییر اطلاعات دسترسی دهند. تغییر دادن اطلاعات در این سایتها نیازی به دستکاری کدها نخواهد داشت.
لینک (Link)
کمتر کسی را میتوان یافت که اصطلاح لینک را نشنیده باشد. لینکها را میتوان به پلی ارتباطی میان دو صفحه مختلف از یک یا چند سایت دانست. با استفاده از لینک میتوان به سادگی و صرفا با چند کلیک سریع، به صفحه مورد نظر منتقل شد.
لینک داخلی (Interal Link)
زمانی که یک سایت، لینکی را به بخش دیگری از همان سایت در بخشی قرار دهد، به آن لینک، لینک داخلی گفته میشود. لینکهای داخلی در هدایت کاربران بسیار مفید بوده و میتوانند آنها را در سریعترین زمان ممکن به بخش مورد نظر در همان سایت هدایت کنند.
لینک خارجی (Back Link)
لینکهای خارجی عموما کاربر را به بخشی خارج از وب سایت برده و سایت جدیدی را برای او باز میکنند. بهتر است به این نکته نیز دقت داشته باشید که لینکهای خارجی عموما به صورت new tab در مرورگر مشتریان باز میشوند.
سئو یا اس ای او (SEO)
یکی از مهمترین و پرکاربردترین اصطلاحات طراحی سایت، اصطلاح سئو میباشد. سئو یا اس ای او به تمامی فرآیندهایی گفته میشود که سبب بهتر دیده شدن سایت شما در صفحات مرورگر و موتورهای جستجوگر میشود. هر چه سایت شما در زمینه رعایت قواعد سئو عملکرد بهتری داشته باشد؛ آن سایت در موتورهای جستجوگر راحتتر به نمایش در خواهد آمد.
URL
به عباراتی که در بالای صفحه مرورگر نوشته شده و به نوعی گویای مسیر سایت هستند، url میگویند. این که شما یو آر ال سایت خود را به چه طریقی بنویسید، امری تخصصی بوده و مربوط به اصول سئو میباشد. url را میتوان به شیوههای مختلف به دیگر بخشهای یک سایت لینک نمود.
منو (Menu)
منو همانگونه که از نامش مشخص است، به نوعی راهنمای بازدید از سایت خواهد بود. شما میتوانید لینک بخشهای مهم سایت را در منو قرار داده و با قرار دادن منو در مقابل چشمان بینندگان، بازدید از سایت را برای آنها آسان سازید.
هدر (header)
به بخش فوقانی ساید هدر آن میگویند. بخش هدر معمولا توسط قالب سایت از دیگر بخشها جدا میشود و به راحتی میتوان این بخش را تشخیص داد. طراحان سایت میتوانند اطلاعات کلی یک سایت را در قسمت هدر قرار داده و بدین شکل این بخش را زیبا کنند.
یکی از اصطلاحات طراحی سایت مربوط به ساید بار بوده و این بخش، بخشهای کناری یک سایت را تشکیل میدهد. سایتها میتوانند در یک و یا گاها هر دو سمت خود ساید بار داشته باشند و استفاده از ساید بار، دسترسی کاربران به آپشنها و بخشهای مختلف یک سایت را آسان میکند.
اسلایدر (slider)
اسلایدرها را میتوان بدین شکل توضیف نمود که آنها باکسهای مستطیلی شکل و جذابی هستند که عمدتا در قسمت بالایی هر سایت قرار دارند. استفاده از اسلایدرها آسان بوده و شما میتوانید برخی از مطالب مهم هر سایت را به سرعت و به سادگی در اسلایدر مشاهده نمایید.
درست به مانند بخش هدر، فوتر نیز انتهاییترین بخش یک سایت بوده و اغلب سایتها اطلاعات تماس خود را در این بخش در مقابل چشمان مخاطبین قرار میدهند.
کلمه کلیدی (Keyword)
کلمه کلیدی بخشی از سئو یک مطلب یا مقاله محسوب میشود. کلمه کلیدی واژهای است که به صورت مرتب در متن تکرار شده و اصلیترین کلمه آن مقاله خواهد بود. فرایند سرچ یک سایت یا مطلب در گوگل، ارتباط مستقیمی با کلمه کلیدی آن خواهد داشت.
فاو آیکون (Favicon)
آیکونها تصاویر بیانگر یا نماد یک اپلیکیشن محسوب میشوند. حال اگر به بخش بالایی مرورگر خود توجه کنید، آیکونی کوچک را در کنار تب هر سایت مشاهده میکنید. به این آیکون فاو آیکون گفته میشود و اغلب سایتها فاو آیکون مخصوص خود را خواهند داشت.
طراحی رابطه کاربری UI
رابطه کاربری یکی از پیچیدهترین و در عین حال جذابترین بخشهای طراحی سایت و همچنین اصطلاحات طراحی سایت محسوب میشود. به طور کلی به تمامی بخشهای واسطه ارتباط میان سایت و کاربر، UI گفته میشود و زیباتر بودن این محیط، به نوعی چهره سایت شما را تشکیل خواهد داد.
طراحی تجربه کاربری UX
بسیاری از سایتها میتوانند با بهبود دادن محیط کاربری خود، اقدام به جذب بیشتر مخاطبین نمایند. یو ایکس را میتوان علم و روند مثبت یک سایت در جهت بهبود تجربه کاربران دانست و سایتهای مختلف با در نظر گرفتن این ویژگی، تجربه کاربران را روز به روز بهبود میبخشند.
وایرفریم Wireframe
وایر فریم را میتوان به نوعی نسخه ابتدایی و اولیه از سایت در نظر گرفت. وظیفه اصلی وایر فریم این است که ساختار بصری ابتدایی یک سایت را به ما نشان دهد و ما با مطالعه این بخش، نسبت به جایگاه قرارگیری هر عنصر در صفحه اصلی، پیشزمینه ذهنی خاصی را دریافت نماییم.
انواع زبان های مهم برنامه نویسی در طراحی سایت
مطالعه اصطلاحات طراحی سایت به تنهایی برای ما کافی نبوده و ما باید در زمینههای مختلف اطلاعات زیادی کسب نماییم. در همین راستا، دانستن نکات مثبت و منفی زیاد در زمینه زبانهای برنامه نویسی سایت، میتواند سبب افزایش دانش ما شده و به ما در فهمیدن تمامی نکات ریز و درشت در این باره، کمک کند.
زبانهای معرفی شده در ادامه این مقاله تنها بخشی از زبانهای مورد استفاده هستند و ما سعی کردیم تا به بررسی کوتاه درباره هرکدام، اکتفا کنیم.
پی اچ پی (PHP)
یکی از محبوبترین زبانها در دنیای برنامه نویسی و طراحی سایت، زبان پی اچ پی محسوب میشود. استفاده از این زبان بسیار رایج بوده و یاد گرفتن آن نیز نیازمند مهارت سختی نخواهد بود. یکی از اصلیترین دلایل محبوبیت این زبان را میتوان زبان باز بودن آن دانست.
ای اس پی (ASP)
این زبان که یکی از زبانهای عرضه شده توسط شرکت مایکروسافت میباشد، یک زبان سمت سرور است و از آن در طراحی وب سایتهای پویا و داینامیک استفاده زیادی میشود. این زبان را میتوانید در میان برنامه نویسان و طراحان مختلفی مشاهده کرده و نسبت به محبوبیت آن آگاهی کسب کنید.
اچ تی ام ال (HTML)
اچ تی ام ال نیز یکی از زبانهای محبوب در زمینه برنامه نویسی بوده و افراد زیادی با استفاده از این برنامه اقدام به طراحی سایت میکنند. این زبان زبان اصلی طراحی سایت است و اغلب ویژگیهای آن، بر اساس نوشتن یک سایت طراحی شده است.
سی اس اس (CSS)
از زبان سی اس اس بیشتر برای طراحی و ساخت طرحهای گرافیکی مختلف در قالب سایت استفاده میشود. شباهتهای بسیار زیادی بین زبان برنامه نویسی اچ تی ام ال و این زبان وجود دارد و این شباهت سبب شده تا کار با زبان سی اس اس، تبدیل به امری آسان شود.
جاوا اسکریپت (JS)
محال است که با اصطلاحات طراحی سایت آشنایی داشته اما نام زبان جاوا اسکریپت را نشنیده باشید. این زبان نیز یکی از زبانهای تخصصی در زمینه طراحی سایت بوده و کدهای آن توسط مرورگر اجرا میشوند.
ایجکس (AJAX)
این زبان به نسبت دیگر زبانهای نام برده شده در این سایت، زبان مهجوری است و اغلب افراد آشنایی کافی با این زبان ندارند. این زبان یکی از زبانهای چند منظوره بوده که میتوان به وسیله آن صفحات مخصوصی را کدنویسی کرد که باز کردن آنها، نیازمند بارگذاری تمام صفحه به صورت مجدد نخواهد بود.
پایتون (Python)
این زبان یکی از مهمترین زبانهای دنیای برنامه نویسی بوده و اغلب برنامه نویسان، این زبان را به عنوان اولین زبان برنامه نویسی فرا میگیرند. این زبان همه منظوره بوده و از آن برای طراحی سایت استفادههای بیشماری را میتوان دریافت کرد.
اصطلاحات تخصصی طراحی سایت
تا به اینجای کار، به بررسی اصطلاحات طراحی سایت پرداختیم. برخی از این اصطلاحات در زمینههای دیگری مانند برنامه نویسی نیز کاربرد داشتهاند و به همین دلیل، ممکن است افراد از قبل با آنها آشنا شده باشند. اکنون به بخش جدیدی از کلمات ورود میکنیم؛ کلماتی که به صورت تخصصی برای طراحی سایت استفاده میشوند.
VALID
بسیاری از صفحاتی که ما امروزه در دنیای اینترنت مشاهده میکنیم، صفحات استانداردی نبوده و نمیتوان آنها از منظر کدنویسی، صفحات معتبری دانست. به صفحات معتبر در این زمینه صفحات VALID گفته میشود.
دابلیو تری سی (W3C)
استانداردهای خاصی در زمینه طراحی سایت وجود دارد. هر سایتی که این استانداردها را به شکل بهتری رعایت کرده باشد، میتواند سایت بهتری بوده و کیفیت بالاتری را داشته باشد. یکی از اصلیترین ابزارها برای تعیین این استانداردها، دابلیو تری سی میباشد. دابلیو تری سی میتواند به مثابه یک چهارچوب عمل کرده و استانداردهای مختلف کار شما را اندازه گیری کند.
اسکریپت (script)
اسکریپت را میتوان به نوعی یک زبان جانبی دانست. قابلیتهای بسیار زیادی در اسکریپتها وجود دارد و استفاده از آنها میتواند بخشهای جدید و مفیدی را به سایت ما اضافه کند. قابلیتهای اسکریپت به شکل جداگانه طراحی و پرداخته میشوند.
F.A.Q
در سادهترین شکل ممکن، این اصطلاح را میتوان بخش سوالات متداول سایت دانست. در میان انواع اصطلاحات طراحی سایت، این اصطلاح از بقیه قابل فهمتر بوده و گوش انسان با آن آشنایی بیشتری دارد.
ریسپانسیو (Responsive)
سایتهای ریسپانسیو که به آنها سایت واکنش گرا نیز گفته میشود؛ میتوانند غالب و ظاهر خود را با انواع دستگاههای مختلف تطابق داده و به بهترین شکل در انواع دستگاهها، قابل مشاهده باشند. اگر سایتی در هنگام آپلود شدن در دستگاهی خاص، دچار مشکلاتی مانند بهم ریختگی شود، این بدین معنی است که سایت سایتی ریسپانسیو محسوب نمیشود.
سایت فلش (Flash Site)
سایتهایی که در یک بخش یا در تمام صفحات خود، از تصاویر، اصوات و انیمیشنهای مختلف استفاده میکنند را سایت فلش مینامند. با توجه به این توضیح، اغلب سایتهای امروزی را میتوان به نوعی سایت فلش محسوب کرد و کمتر سایتی امروزه صرفا به انتشار متن میپردازد.
هرزنامه (Spam)
اصطلاحات طراحی سایت در بسیاری از مواقع میتوانند چند منظوره باشند. اسپم در این زمینه، به معنی سایتهایی خواهند بود که از روشهای غیر سالم برای بالا آمدن استفاده میکنند و سعی دارند تا با استفاده از مطالب کپی و بیاهمیت، بازدید کنندگان خود را افزایش دهند.
با استفاده از مگا تگ میتوان اطلاعات مهم و کلیدی را مشخص نموده و آنها را به شکلی ساده در اختیار کاربران قرار دهید. به این ویژگی در بسیاری از موارد، برچسب بزرگ نیز گفته میشود و سایتها میتوانند به کمک آنها موضوع اصلی خود را مشخص کنند.
آلت تگ (ALT tag)
آلت تگ یا برچسب جایگزین، نوعی دیگری از برچسبها هستند که از آنها برای توضیح دادن تصاویر سایت استفاده میشود. اغلب تصاویر موجود در سایتها آلت تگ به همراه داشته و آن را در اختیار مخاطبین قرار میدهند.
متن نامرئی (Invisible Text)
برخی از سایتها برای آن که در موتورهای جستجوگر به راحتی دیده شوند، متنهایی را تماما همرنگ با پس زمینه در سایت قرار میدهند. در اصطلاحات طراحی سایت، به این متون متون نامرئی میگویند.
Inspect
اینسپکت یکی از ابزارهای موجود در مرورگرها است که برنامه نویسان مطمئنا با آن آشنایی کامل دارند. با استفاده از این ویژگی میتوان کدهایی که سایت را بنا کردهاند را مشاهده نمود.
URL-Uniform Resource Locator
آدرسهایی که به محتوایی خاص یا محصولی مشخص اشاره دارند و تنها یک نمونه از آنها را میتوان در فضای اینترنت مشاهده کرد،ريال یو آر ال نام دارند. یو آر ال ها تمام منحصر به فرد بوده و نمیتوانید دو نمونه یو آر ال مشابه با یکدیگر را مشاهده کنید.
جهت یابی (NAVIGATION)
از این اصطلاح زمانی استفاده میشود که سایت سعی دارد تا با آدرس دهی به مخاطب از اولین قدم، او را به سمت مقصد نهایی خود هدایت کند. آدرس دهی و جهت یابی از صفحه اصلی شروع شده و تا رسیدن کاربر به صفحه مقصد، ادامه خواهد داشت.
انکر تکست (ANCHOR TEXT)
در برخی از موارد شما میتوانید متنی را مشاهده کنید که تبدیل به لینک شده و یا به اصطلاح بهتر، لینکی در درون آن جای گرفته است. به اینگونه از متنها انکر تکست گفته میشود و از آن میتوان برای جهت دادن سریعتر به مخاطبین استفاده کرد.
Stemming
یکی از روشهای جستجو کلمات در موتورهای جستجوگر میباشد. در این روش موتور جستجو صرفا به کلمه مشخص شده توسط شما اکتفا نکرده و در کنار آن کلمات مرتبط و نزدیک به آن را نیز جستجو خواهد کرد. استفاده از این روش در یافتن مطالب اصلی، تاثیر به سزایی خواهد داشت.
خوراک فید (RSS Feed)
این اصطلاح طراحی سایت بیشتر درباره سایتهای خبری کاربرد دارد و سایتهایی که مداوم اطلاعات خود را بروز میکنند از این ویژگی استفاده مینمایند. خوراک فید فایلی است که با هر بار بارگذاری محتوای جدید آپدیت شده و میتواند بخش کوچکی از خبر را به ما نشان دهد.
کش (CACHE/CACHING)
کش مربوط به سایت نبوده و در حقیقت، امری است که در دستگاه و مرورگر شما قرار دارد. کش به نوعی به اطلاعات قبلی از سایت گفته میشود؛ اطلاعاتی که در سیستم شما ذخیره شده و با هر بار ورود دوباره به همان صفحه مشخص شده، به بارگذاری سریعتر سایت کمک میکند.