پژوهشگران چینی برنجی ساختهاند که با کود کمتر میتواند غذای بیشتری تولید کند
استخراج و سوزاندن گاز طبیعی برای تولید کود نیتروژن به سیاره زمین آسیب می رساند. از آنجایی که انتظار می رود جمعیت کره زمین در دهه های آینده افزایش یابد و نیاز بیشتری به منابع غذایی وجود دارد، محققان چینی برنجی را تولید کرده اند که 40 تا 70 درصد بیشتر از برنج های معمولی تولید می کند.
برنج تولید شده توسط دانشمندان چینی به کود نیتروژن کمتری نیاز دارد، دانه های بیشتری در سنبله دارد، بزرگتر و متراکم تر است و زودتر میوه می دهد. اکثر گونه های پرورشی تنها می توانند نرخ عملکرد را کمتر از 1 درصد افزایش دهند، بنابراین این دستاورد بسیار مهم در نظر گرفته می شود.
برای تولید این برنج، دانشمندان به دنبال پروتئین هایی به نام فاکتورهای رونویسی بودند که فرآیند فتوسنتز را در اینجا تنظیم می کنند. آنها 118 فاکتور رونویسی را غربال کردند و وقتی فاکتور مورد نظر خود را پیدا کردند، آن را در برنج تکرار کردند. در پایان فرآیندهای مربوطه، برنجی ایجاد شد که در شرایط محیطی مختلف می توانست رشد کند.
در طول سه سال، محققان دریافتند که این برنج اصلاح شده ظرفیت فتوسنتزی بالاتری دارد و از نیتروژن به طور موثرتری استفاده می کند. این گونه نسبت به برنج معمولی کلروفیل و کلروپلاست بیشتری دارد. در واقع، این برنج حتی اگر کود نیتروژن کمتری دریافت کند، می تواند عملکرد بالاتری از خود نشان دهد.
دانشمندان می گویند با افزایش این فاکتور رونویسی، می توان گونه های بهینه تری از گندم و برنج تولید کرد. با این حال، همین فاکتور رونویسی بر فعالیت 345 ژن تأثیر می گذارد که بیشتر آنها به نمک، خشکسالی و شوک سرما واکنش نشان می دهند. در آزمایشها، یک نمونه از این برنج زودتر از برنج معمولی محصول داد، اما میزان عملکرد کمتر بود. احتمالاً به این دلیل که فرصت کافی برای ذخیره منابع کافی در دوره رشد کوتاه خود را نداشت.
محققان می گویند که می توان از اصلاح ژنتیکی به جای تکنیک های تراژیک استفاده کرد تا شاید با افزایش این فاکتور رونویسی، نرخ بازده تولید محصولات را افزایش داد.