مصرف دوز اضافی ویتامین D از شکستگی استخوان جلوگیری نمیکند
نتایج یک کارآزمایی بالینی در مقیاس بزرگ نشان می دهد که مصرف دوز اضافی ویتامین D به کاهش خطر شکستگی استخوان در افراد مسن سالم کمک نمی کند. پیش از این، محققان معتقد بودند که افراد مسن سالمی که ویتامین D اضافی دریافت میکنند کمتر در معرض شکستگی استخوان هستند، اما اکنون مشخص شده است که دوزهای اضافی ویتامین D باعث قویتر شدن استخوانهای افراد عادی نمیشود.
این مطالعه توسط محققان بیمارستان بریگام وابسته به دانشکده پزشکی هاروارد انجام شد. در این مطالعه، بیش از بیست و پنج هزار بزرگسال بالای 50 سال که ویتامین D و امگا 3 یا دارونما مصرف کرده بودند، طی پنج سال مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های این تیم در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شده است.
هدف اولیه این کارآزمایی این بود که ببیند آیا مصرف این مکملها خطر ابتلا به سرطان یا بیماریهای قلبی عروقی را در افراد کاهش میدهد یا خیر-محققان در نهایت دریافتند که امگا 3 در پیشگیری از حملات قلبی بسیار مؤثر است، در حالی که ویتامین D هیچ تأثیری بر این موضوع ندارد. اما طراحی این مشکل به بررسی اثرات مصرف ویتامین D بر شکستگی استخوان نیز کمک کرد.
در طول این مطالعه – که حدود 5 سال به طول انجامید – نزدیک به دو هزار استخوان شکسته وجود داشت. اما متأسفانه، به نظر نمیرسد افرادی که ویتامین D مصرف میکنند نسبت به افرادی که دارونما مصرف میکنند، شکستگی استخوان کمتری را تجربه کنند. هنگامی که محققان به طور خاص انواع مختلف شکستگی ها را مورد بررسی قرار دادند – مانند شکستگی لگن یا مچ دست – هیچ فایده ای از مصرف ویتامین D پیدا نکردند. همچنین در محاسبه فاکتورهایی مانند سن، جنس و وزن تفاوتی وجود نداشت.
ویتامین D نقش مهمی در حفظ سلامت استخوان دارد، به ویژه به این دلیل که به ما کمک می کند دو ماده مغذی مهم دیگر – کلسیم و فسفر – را از غذاهایی که می خوریم جذب کنیم. بنابراین وقتی افراد به اندازه کافی از آن استفاده نمی کنند، ممکن است دچار یک اختلال جدی به نام راشیتیسم شوند که به ضعیف شدن استخوان ها و تغییر شکل اسکلت بدن مربوط می شود. تحقیقات دیگر نشان داده است که مکمل های ویتامین D می توانند از برخی بیماری های مرتبط با استخوان مانند پوکی استخوان جلوگیری کنند. اما عدم ارتباط بین ویتامین D و شکستگی ها تعجب آور بوده است.
مریل لیبوف، رئیس بخش کلسیم و استخوان در این باره گفت: «به طور کلی، نتایج این آزمایش بزرگ، استفاده یا کمبود مکمل ویتامین D را برای جلوگیری از شکستگی استخوان تایید نمی کند و نیاز به مطالعات بیشتر در این زمینه احساس می شود. مرکز بریگام