» تکنولوژی » میلیون‌ها نفر پس از ابتلا به کرونا حس بویایی ندارند
میلیون‌ها نفر پس از ابتلا به کرونا حس بویایی ندارند
تکنولوژی

میلیون‌ها نفر پس از ابتلا به کرونا حس بویایی ندارند

تیر 11, 1401 زمان مطالعه: 8 دقیقه 20

اگر به کرونا مبتلا شده‌اید و پس از گذشت ماه‌ها همچنان در حس بویایی خود مشکل دارید، باید بدانید که تنها نیستید. مطالعات جدید نشان داده است که حدود ۵ درصد از افراد مبتلا به کووید-۱۹، که تعداد آن‌ها ۲۷ میلیون نفر در سراسر جهان است، مدت هاست از مشکلات مربوط به از دست دادن یا اختلال در حس چشایی و بویایی رنج می‌برند.

در مطالعه جدید که نتایج آن در مجله BMJ منتشر شد، محققان ۱۸ مطالعه دیگر را در مورد از دست دادن بویایی و چشایی در چندین قاره و گروه‌های مختلف جمعیتی ارزیابی کردند. آن‌ها دریافتند که حدود سه چهارم کسانی که حس چشایی و بویایی خود را از دست داده بودند، در عرض ۳۰ روز حواس خود را بازیافتند. اما حدود ۵ درصد از بیماران شش ماه پس از بیماری همچنان با اختلال در عملکرد حسی خود مواجه بودند.

محققان می‌گویند از دست دادن بویایی و چشایی می‌تواند یک نگرانی مداوم باشد و تحقیقات و منابع بهداشتی بیشتری برای افرادی که علائم طولانی مدت دارند مورد نیاز است. دکتر زارا پاتل از دانشگاه استنفورد که در این تحقیق نقشی نداشت، می‌گوید که کمبود حس بویایی با افزایش میزان مرگ و میر در سالمندان مرتبط است و نشان داده است که می‌تواند تاثیر بسزایی بر روحی و روانی داشته باشد. وضعیت عاطفی افراد

آیا کمبود حس بویایی به دلیل کرونا می‌تواند یک بحران جدید باشد؟

پاتل می‌گوید: «در حال حاضر میلیون‌ها نفر در سراسر جهان با کاهش حس بویایی دست و پنجه نرم می‌کنند، این می‌تواند یک بحران سلامتی جدید باشد. این مطالعه که به بررسی تحقیقات مختلف از کشورهای مختلف پرداخته است، وضعیت حدود ۳۷۰۰ بیمار را مورد بررسی قرار داده است.

در این تحقیق گفته می‌شود که زنان کمتر از مردان حس بویایی و چشایی خود را بازیافتند. علاوه بر این، افرادی که احتقان بینی بیشتری داشتند، کمتر احتمال داشت این دو حس را بازیابی کنند. با این حال، همین مطالعه نشان می‌دهد که با گذشت زمان، میزان بازیابی حس چشایی و بویایی افزایش می‌یابد. پس از ۳۰ روز، ۷۴ درصد افراد، پس از ۹۰ روز، ۹۰ درصد افراد و پس از ۶ ماه، حدود ۹۶ درصد از بیماران توانستند دوباره از حس بویایی خود استفاده کنند.

چرا از دست دادن بویایی می تواند پس از COVID-19 ادامه یابد؟

توانایی چشایی و بویایی بخش ضروری لذت بردن از زندگی روزمره است. اما برای برخی از مسافران طولانی مدت COVID-19، این حواس می‌تواند بسیار ناخوشایند شود. برخی افراد به دنبال عفونت COVID-19 تغییری در طعم و بوی خود تجربه می‌کنند که به نام‌های پاروسمی (حس بویایی غیر طبیعی)، هیپوسمی (کاهش حس بویایی) و آنوسمی (از دست دادن حس بویایی) نیز شناخته می‌شود. خبر خوب این است که معمولاً در بیشتر موارد موقتی است. با این حال، مهم نیست که این شرایط چقدر طول بکشد، می‌تواند بسیار مخرب باشد.

دکتر کریستین اسمیت، متخصص بینی و استادیار در بخش گوش و حلق و بینی (جراحی سر و گردن) در دانشگاه بهداشت یوتا، به هشت سوال در مورد پاروسمی پاسخ می‌دهد.

پاروسمی چیست؟

ریچارد اورلاندی،  پزشک گوش، حلق و بینی و استاد بخش جراحی در دانشگاه بهداشت یوتا می‌گوید: «پاروسمی می‌تواند به دلیل عوامل متعددی مانند عفونت‌های تنفسی، تشنج، و حتی تومورهای مغزی ایجاد شود.   .  از زمان همه‌گیری، بیماران بهبود یافته از کووید این علامت را گزارش کرده‌اند.»

از دست دادن بویایی پدیده جدیدی نیست.  قبل از COVID-19، بیشتر با سرماخوردگی و آنفولانزا مرتبط بود.  در حالی که دقیقاً مشخص نیست چه چیزی باعث پاروسمی می‌شود، اما در مقایسه با اختلال بویایی که در سایر بیماری‌های ویروسی مانند اینها شایع است، می‌باشد.

برای توضیح بهتر این موضوع، حس بویایی خود را مانند یک پیانو در نظر بگیرید – این حس دارای تعدادی کلید یا گیرنده مختلف است.  نحوه بو کردن ما با فعال کردن آن کلیدها و سیم‌های متصل به آن‌ها برای پخش یک آکورد است.  به دنبال عفونت COVID-19، این کلیدها و رشته‌ها ممکن است آسیب ببینند.  وقتی این اتفاق می‌افتد، آن آکوردها ممکن است نت‌های مناسبی را اجرا نکنند.  به طور مشابه، گیرنده‌های بینی شما ممکن است به دلیل آسیبی که ممکن است رخ داده باشد، بو را به درستی درک نکنند.

چگونه پاروسمی با COVID-19 مرتبط است؟

در حالی که دقیقاً مشخص نیست چه چیزی باعث پاروسمی می‌شود، اختلال بو می‌تواند ناشی از بیماری‌های ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا باشد. ضربه به سر، داروها و بیماری‌های عصبی مانند پارکینسون و سایر بیماری‌های عصبی نیز می‌توانند باعث پاروسمی شوند. در طول یک بیماری ویروسی، گیرنده‌های عصبی در بینی شما می‌توانند آسیب ببینند و درک شما از بویایی را تغییر دهند. اعتقاد بر این است که همین پدیده در طول عفونت COVID-19 رخ می‌دهد.

از دست ندید:  بهترین اپل واچ 2023

پاروسمی چقدر شایع است؟

تعداد بیمارانی که در طول یا بعد از عفونت کووید-۱۹ دچار از دست دادن بویایی و چشایی می‌شوند، دامنه وسیعی داشت. از دست دادن یا تغییر چشایی و بویایی در طول عفونت COVID-19 حدود ۵۰ تا ۷۵ درصد افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. حدود ۲۵ تا ۷۵ درصد در مرحله بهبودی کووید-۱۹ به پاروسمی مبتلا می‌شوند.

چه زمانی حس بویایی و چشایی خود را به دست خواهم آورد؟

بیماران معمولاً با گذشت زمان به آرامی بهبود می‌یابند. حدود ۶۵ درصد از افراد مبتلا به پاروسمی یا هیپوسمی ناشی از COVID-19 این حواس را تا حدود ۱۸ ماه دوباره به دست می‌آورند، در حالی که ۸۰ تا ۹۰ درصد این حواس را تا دو سال به دست می‌آورند.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به پاروسمی هستند؟

اگر در حین ابتلا به کووید-۱۹ حس بویایی خود را از دست بدهید یا حس بویایی خود را کاهش دهید، احتمال اینکه بعداً در حس بویایی خود اختلال ایجاد کنید، بیشتر است. اما شما همچنان می‌توانید پاروسمی را تجربه کنید حتی اگر در ابتدا از دست دادن بویایی نداشته باشید. به نظر می‌رسد بیمارانی که جوان‌تر و زن هستند نیز بیشتر دچار اختلال بویایی پس از COVID-19 می‌شوند. مشخص نیست که چرا این گروه‌ها بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند.

آیا مردم همچنان پاروسمی را با انواع مختلف کووید-۱۹ تجربه می‌کنند؟

به نظر می‌رسد تعداد افرادی که بیماری پاروسمی را گزارش می‌کنند با انواع کووید-۱۹ در طول زمان در حال تغییر است. موارد بیشتری از پاروسمی در ابتدای همه گیری با ویروس اصلی SARS-CoV-2 گزارش شد. در حالی که بیماران همچنان پاروسمی را تجربه می‌کنند، تعداد بیمارانی که به دنبال کمک برای علائم خود هستند با انواع جدیدتر کمتر است.

آیا پاروسمی قابل درمان است؟

هیچ درمان تضمینی برای پاروسمی پس از COVID-19 وجود ندارد. با این حال، برخی از درمان‌ها ممکن است به برخی از بیماران کمک کند. این شامل:

بازآموزی بویایی فرآیند آموزش مجدد بینی برای بو کردن است. این شامل استشمام رایحه‌های قوی (مرکبات، میخک، اکالیپتوس) هر روز در حالی است که به بوی آن‌ها فکر می‌کنید تا سعی کنید پاسخ‌های طبیعی به بینی و مغز خود را اصلاح کنید. تحقیقات نشان داده است که می‌تواند پاروسمی را در بیماران مبتلا به کووید طولانی بهبود بخشد. اغلب حدود ۶ تا ۱۲ هفته طول می‌کشد تا متوجه ضربه شوید و حداکثر تا ۲۴ هفته طول می‌کشد.
استروئیدهای داخل بینی (فلوتیکازون یا مومتازون) از داروهای اسپری بینی کم خطر هستند. مطالعات نشان داده‌اند که این درمان‌ها می‌توانند حس بویایی را در حدود ۱۰ تا ۲۵ درصد بیماران بهبود بخشند.
شستشوی آب نمک با حجم بالا یا شستشوی سینوسی (Neilmed، Netipot، Navage) به بهبود التهاب در بینی پس از عفونت کمک می‌کند و ممکن است بهبودی پس از عفونت را بهبود بخشد.
داروهای تعدیل کننده عصبی نحوه ارسال سیگنال‌های سلول‌های عصبی را تغییر می‌دهند. تحقیقات محدودی بهبودهایی را در اختلال بویایی نشان داده است. این داروها مانند گاباپنتین و آمی تریپتیلین نیز برای کنترل درد مزمن یا سردرد استفاده می‌شوند. به دلیل عوارض جانبی، بیشتر در بیماران با علائم شدید استفاده می‌شود.
اصلاح سبک زندگی می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی بیمار کمک کند، مانند:
خوردن وعده‌های غذایی ساده‌تر یا ملایم‌تر: هرچه عطر پیچیده‌تر باشد، به نظر می‌رسد که بیشتر باعث ایجاد پاروسمی می‌شود.
خوردن غذا سرد یا در دمای اتاق: بخار چیزی است که حس بویایی را به بینی شما منتقل می‌کند که می‌تواند باعث پاروسمی شود.

آیا پاروسمی برای سلامتی شما خطرناک است؟

از دست دادن حس بویایی یا تغییر در حس بویایی به طور مستقیم آسیبی به شما وارد نمی‌کند، اما می‌تواند خطر ابتلا به برخی موارد بالقوه مضر را افزایش دهد.

مسمومیت غذایی
هنگامی که حس بویایی شما اشتباه می‌شود یا در طولانی مدت کاهش می‌یابد، می‌تواند شما را در معرض خطر مسمومیت غذایی قرار دهد زیرا ممکن است نتوانید تشخیص دهید که چه زمانی چیزی در یخچال شما خراب شده است. افراد مبتلا به پاروسمی باید به تاریخ انقضا و برچسب زدن باقی مانده غذاها توجه کنند.

دود یا گاز طبیعی
فرد مبتلا به پاروسمی ممکن است نتواند دود یا گاز طبیعی را در خانه خود تشخیص دهد. مهم است که اطمینان حاصل کنید که آشکارسازهای دود و گاز طبیعی به روز در خانه خود دارید. اگر یک اجاق گاز طبیعی دارید، ممکن است بخواهید یک آشکارساز گاز طبیعی دستی تهیه کنید.

سلامت روان
توانایی بوییدن و لذت بردن از غذا برای سلامتی ما بسیار مهم است. این نوع تغییرات می‌تواند به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی افراد تأثیر بگذارد. داشتن پاروسمی مداوم به طور بالقوه می‌تواند خطر ابتلا به اضطراب و افسردگی را افزایش دهد. این مهم است کهبرای درمان آن مسائل مرتبط به دنبال کمک باشید.

امتیاز دهید post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×