» رشد و توسعه فردی » صمیمیت چیست؟ – راهکارهایی برای ایجاد صمیمیت
صمیمیت
رشد و توسعه فردی

صمیمیت چیست؟ – راهکارهایی برای ایجاد صمیمیت

شهریور 1, 1402 زمان مطالعه: 8 دقیقه 100

همانطور که می‌دانید انسان موجودی اجتماعی است که با حضور در جامعه نیازهای اولیه زندگی خود را تامین می‌کند. یکی از اشکال اصلی روابط اجتماعی، دوستی و صمیمیت بین افراد است. صمیمیت یک احساس درونی است که در آن فرد احساس نزدیکی به شخص دیگری می‌کند و به راحتی افکار، عقاید و احساسات خود را با او در میان می‌گذارد.
بسیاری از ما به دنبال راه‌هایی برای افزایش حس صمیمیت و دوست شدن و نزدیک‌تر شدن هستیم. این احساس به ما کمک می‌کند تا روابط اجتماعی خود را تقویت کنیم و با امنیت و آرامش بیشتری در اجتماع باشیم. بر همین اساس در این مقاله از دانشگاه تجارت به توضیح صمیمیت و انواع آن می‌پردازیم و راه‌های افزایش آن در زندگی را ذکر می‌کنیم.

تعریف صمیمیت چیست

دوستی احساس نزدیک بودن به دیگری و سهیم شدن با آن‌ها بدون توجه به احساسات، خواسته ها، ترس‌ها و غم هاست. همه ما در طول زندگی خود به روابط نزدیک نیاز داریم و دوست داریم با افرادی باشیم که به آن‌ها نزدیک هستیم. بنابراین می‌توان گفت که دوستی یکی از مهمترین چیزها برای افراد است، باعث آرامش خاطر و تقویت روابط می‌شود.

 

چه چیزی در یک رابطه صمیمی دخیل است؟

برخی افراد فکر می‌کنند که صمیمیت به معنای نزدیک بودن فیزیکی به فرد خاصی است. اما حقیقت این است که این رویکرد متشکل از یک سری مفاهیم مختلف است که برای ایجاد یک احساس قلبی در کنار هم قرار می‌گیرند. برخی از این مفاهیم عبارتند از:

1. عشق و محبت

یکی از مهمترین مفاهیم صمیمیت، احساس عشق و محبت است. اگر کسی را دوست نداشته باشیم، نمی‌توانیم با او صمیمیت داشته باشیم. بنابراین وجود علاقه و عشق یکی از مواردی است که می‌تواند زمینه ایجاد صمیمیت و ایجاد روابط صمیمانه‌تری را برای ما فراهم کند.

2. احساس خوبی داشته باشید

اگر با کسی راحت هستید و می‌توانید در مورد مشکلات خود با او صحبت کنید، می‌توان گفت که در واقع یک رابطه صادقانه دارید. در واقع صمیمیت بدون احساس نزدیکی و راحتی حاصل نمی‌شود. بنابراین این احساس یکی از مفاهیم صمیمیت است.

راهکارهایی برای افزایش صمیمیت با دوستان

3. اعتماد

احساس اعتماد یکی از اساسی‌ترین و مهم‌ترین مفاهیم صمیمیت است. اگر به کسی نزدیک هستیم به این معنی است که به او اعتماد داریم و می‌توانیم آزادانه درباره افکار، عقاید و احساسات خود با او صحبت کنیم. پس لازم نیست بترسیم که این شخص حرف‌ها و اعمال ما را به دیگران بگوید یا بعداً علیه ما استفاده شود!
یک رابطه نزدیک

4. احساس امنیت

ما معمولا در کنار یکی از نزدیکان خود احساس امنیت می‌کنیم. یعنی در حرف‌ها و حرکات و رفتار او احساس ترس و ناامنی نمی‌کنیم. بنابراین، اگر در کنار کسی احساس ناامنی می‌کنید، نمی‌توان گفت که با او صمیمیت دارید.

5. تفاهم و سازش

افراد صمیمی معمولاً با یکدیگر سازگار هستند و به راحتی می‌توانند حرف‌ها و رفتار یکدیگر را درک کنند. بنابراین، اگر در خانواده، دوستان یا در محیط کسب و کارتان درک نشده‌اید و همیشه مورد سوء تفاهم قرار می‌گیرید، بین شما و آن‌ها صمیمیت وجود ندارد.

6. همکاری

افراد صمیمی به خوبی از یکدیگر حمایت می کنند. این همکاری می تواند به صورت همکاری در جامعه تجاری و یا به صورت کمک متقابل بین اعضای خانواده باشد. حتی در مدرسه و دانشگاه، افراد صمیمی اغلب با هم کار می‌کنند و در موضوعات و مشکلات مختلف به یکدیگر کمک می‌کنند.

اهمیت صمیمیت در زندگی

احساس دوستی در زندگی انسان بسیار مهم است. هیچ کس نمی‌تواند ادعا کند که بدون دوستی و روابط اجتماعی می تواند زنده بماند و نیازهای اولیه خود را برآورده کند. به همین دلیل باید در محیط‌های مختلف روابط نزدیک ایجاد کرد و در نتیجه به یک حالت آرامش و امنیت رسید. برخی از مهمترین دلایل نیاز به حفظ حریم خصوصی عبارتند از:
  1. آرامش درونی ایجاد می‌کند
  2. نیاز به دوستی و روابط دوستانه را برطرف می‌کند
  3. روابط صمیمی امید را در زمان رنج و مشکلات انسان افزایش می‌دهد
  4. احساس نزدیکی در مکانی متفاوت استرس و اضطراب را کاهش می‌دهد
  5. روابط بین اعضای خانواده به ویژه زوجین را تقویت می‌کند و مشکلات آن‌ها را بهبود می‌بخشد
  6. با نیاز انسان به احساس اعتماد و امنیت با دیگران سروکار دارد
  7. باعث افزایش هورمون های شادی در مغز افراد می‌شود.

برخی از انواع صمیمیت

صمیمیت انواع مختلفی دارد. این دسته بر اساس نوع روابط صمیمانه و موضوعاتی است که فرد به آن شخص احساس نزدیکی می‌کند. یک فرد ممکن است با فردی در یک منطقه خاص رابطه نزدیک داشته باشد و در سایر زمینه‌ها با آن فرد احساس صمیمیت و اعتماد نداشته باشد. در این شرایط می‌توان گفت که احساسات فرد در دایره
صمیمیت خاصی قرار دارد. برخی از انواع مهم صمیمیت عبارتند از:

عاطفی

این صمیمیت در دوستی‌ها، روابط خانوادگی و روابط بین زوجین رایج است و مبتنی بر عشق است. در صمیمیت عاطفی، فرد به شخص دیگری علاقه مند است و به همین دلیل با او احساس دوستی و صمیمیت می‌کند. این احساس به فرد اجازه می‌دهد تا در مورد احساسات، عواطف و افکار خود صحبت کند و شادی و ناراحتی را با او در میان
بگذارد.

عقلانی

صمیمیت فکری به نیاز به برقراری ارتباط افکار و عقاید با شخصی اشاره دارد که با او احساس دوستی می‌کنید. این صمیمیت می تواند در روابط بین چند همکار، همکلاسی یا
حتی چند نفر از اعضای یک گروه خاص شکل بگیرد. در صمیمیت فکری، افراد همفکر درباره موضوعات خاصی صحبت می‌کنند و افکار و عقاید خود را به اشتراک می‌گذارند.

فیزیکی

صمیمیت فیزیکی به احساس نزدیکی فیزیکی یا جنسی بین دو شریک یا شریک عاطفی اشاره دارد. این نوع صمیمیت در روابط زن و شوهر بسیار مهم است و آن‌ها را در کنار
هم نگه می‌دارد. در صمیمیت فیزیکی افراد با دست گرفتن، راه رفتن، در آغوش گرفتن و بوسیدن عشق و صمیمیت را نشان می‌دهند.

معنوی

صمیمیت معنوی احساس صداقت در یک رابطه معنوی یا معنوی است. گروه‌های مذهبی خاص (وزرا، رهبران دینی، مبلغان و غیره)، افرادی که مراقبه و خودیاری هستند، سخنرانان معنوی، زائرانی که در سفرهای زیارتی با آن‌ها همراهی می‌کنند و… دارای قرابت معنوی متقابلی هستند. این نوع صمیمیت می‌تواند در رابطه دوستی یا ازدواج باشد.

آشنایی با مفهوم ترس از ‌صمیمیت‌‌‌

ترس از صمیمیت یکی از مشکلات روانی است که ممکن است برای ما یا دیگران پیش بیاید. این مشکل زمانی به وجود می‌آید که افراد به دلایلی احساسات خود را انکار می‌کنند و نمی‌توانند افکار و نظرات خود را با امنیت و اطمینان کامل با دیگران در میان بگذارند. افرادی که از ترس از صمیمیت رنج می‌برند:
  • آن‌ها نمی‌توانند به راحتی به دیگران اعتماد کنند
  • در روابط فردی و اجتماعی خود مشکل دارند
  • آن‌ها مدام احساس استرس و اضطراب می‌کنند
  • آن‌ها واقعیت را نمی‌بینند و در ذهن خود و همیشه در ذهن خود زندگی می‌کنند.
  • آن‌ها تنهاترند
  • آن‌ها عشق و روابط عاشقانه را در مدت کوتاهی از دست می‌دهند
  • آن‌ها معمولا خوب و شاد نیستند
از دست ندید:  ساخت کارت پستال ماه رمضان

علت ترس از صمیمیت چیست؟

ترس از نزدیکی به شخص به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. فردی که دچار این مشکل شده است باید ابتدا با یک مشاور یا روان درمانگر صحبت کند تا علت آن را مشخص کند. سپس مشکل را حل کنید و به او نزدیک شوید تا بتواند رابطه را ترمیم کند و زندگی آرام‌تری داشته باشد. برخی از مهمترین دلایل ترس از صمیمیت عبارتند از:
بی‌اعتمادی در روابط عاشقانه و دوستانه به دلیل تجربیات ناخوشایند
زندگی در یک خانواده محافظه کار
داشتن شخصیتی شکاک و بدبین
تله‌های دوران کودکی یا برنامه‌های نادرست
افسردگی و اضطراب
ترس از نشان دادن خود واقعی
ناتوانی در انتخاب و تصمیم گیری
ترس از رها شدن و رها شدن توسط طرف مقابل
ترس از کنترل شدن و از دست دادن هویت شخصی
اگر بخشی از این احساسات را در خود می‌شناسید و می‌خواهید صمیمیت خود را در برخورد با آن‌ها افزایش دهید، در ادامه این مقاله لرن دیلی چند پیشنهاد کاربردی ارائه کرده‌ایم که خواندن آن خالی از لطف نیست.

راهکارهایی برای افزایش صمیمیت

تا این قسمت از مقاله با صمیمیت و اهمیت آن در زندگی آشنا شدیم. اگر کسی هستید که از روابط نزدیک می‌ترسید یا می‌خواهید روابط دوستانه خود را در محیط‌های مختلف بهبود بخشید، مطالعه این بخش را از دست ندهید. در این قسمت راهکارهای مفید و خواندنی برای افزایش احساس دوستی و صمیمیت در گروه‌های مختلف ذکر کرده‌ایم که شاید برای شما مفید باشد.

در خانواده

خانواده اولین و مهمترین مرحله رشد انسان است. به همین دلیل است که برقراری روابط دوستانه و صمیمانه بسیار مهم است. والدین باید به گونه‌ای رفتار کنند که فرزندانشان به راحتی احساس صمیمیت کنند و در مورد مشکلات و نگرانی‌ها صحبت کنند. راه حل‌های زیر می‌تواند به ایجاد روابط نزدیک در خانواده شما کمک کند.
  1. با فرزندان خود مهربان باشید تا با شما احساس راحتی کنند
  2. ساعاتی از روز را به نشستن و گفتگو اختصاص دهید تا همه اعضای خانواده بتوانند احساسات خود را در مورد روزی که گذرانده‌اند به اشتراک بگذارند.
  3. با ایجاد حس اعتماد و امنیت، خانواده را به مکانی امن تبدیل کنید که مایه آسایش و آرامش اعضای آن باشد
  4. سعی کنید مشکلات همسرتان را درک کنید و از انتقاد و انتقاد نابجا بپرهیزید
  5. روزهای کاری را به تفریحات خانوادگی اختصاص دهید تا صمیمیت بین شما افزایش یابد
  6. و مهمتر از همه، گوش دادن به یکدیگر و اجازه دهید فرزندان خود را بدون اضطراب

در میان دوستان

دوست‌یابی برای بسیاری از ما بسیار مهم است. یک دوست صمیمی می‌تواند در بسیاری از موارد احساس بهتری در شما ایجاد کند و در زمان‌های مختلف می‌تواند همراه و پشتیبان شما باشد. برای ایجاد صمیمیت در دوستی‌های خود:

  • سعی کنید افکار، احساسات و ویژگی‌های شخصیتی دوستان خود را بشناسید
  • مناسبت‌های مهم آن‌ها مانند تولد، عروسی و مراسم خاکسپاری را به خاطر بسپارید و با یادآوری آن‌ها به آن‌ها نشان دهید که چقدر اهمیت دارید.
  • برای ایجاد خاطرات بیشتر، تجربیات جدیدی ایجاد کنید
  • اگر می‌توانید به دوستتان کمک کنید تا مشکلات زندگی را حل کند یا با قلبی قوی به او امید بدهید
  • چند روز در هفته یا یک ماه زمان با کیفیتی را با دوست خود بگذرانید تا صمیمیت بین شما دو نفر افزایش یابد

در محیط کار

صمیمیت محل کار به رابطه دوستانه و اعتمادی اشاره دارد که بین سرپرست و کارمند یا همکار ایجاد می‌شود. این آشنایی می‌تواند باعث افزایش راندمان کاری و افزایش روحیه رقابت و کار تیمی در بین کارکنان شود. برای رسیدن به این نوع صمیمیت مراحل زیر را دنبال کنید:

  • جلسات هفتگی تیم را برای دریافت ایده و بازخورد از کارکنان خود برگزار کنید
  • دسکتاپ را از خشک و جدی به دوستانه تغییر دهید
  • هر ماه یک شام تیمی یا یک شب بیرون از خانه با کارمندان خود داشته باشید تا خارج از محیط کار با یکدیگر آشنا شوید
  • از زندگی روزمره، سرگرمی‌ها و علایق همکاران خود بپرسید تا نشان دهید که به آن‌ها اهمیت می‌دهید.

رابطه با خودتان

این نوع صمیمیت به معنای دوست داشتن خود و احساس اطمینان نسبت به کارها و رفتارهایی است که انجام می‌دهید. فردی که به خودش نزدیک است خودش را می‌پذیرد و هیچ گاه از اندام، چهره و لباس شخصی‌اش گلایه نمی‌کند. او خود را به خاطر رفتار گذشته خود سرزنش نمی‌کند و سعی می‌کند اشتباهات و کاستی‌های خود را بپذیرد.
اگر می‌خواهید به این نوع صمیمیت برسید، از مقایسه خود با دیگران دست بردارید. هر فردی ویژگی‌های خاصی دارد که او را از دیگران متمایز می‌کند. بنابراین نمی‌توان انتظار داشت که همه افراد یکسان رفتار کنند یا سلیقه‌های مشابه داشته باشند. خودتان را بشناسید و سعی کنید مجموعه‌ای از موفقیت‌ها و رفتارهای خوب خود را بنویسید. بدانید که هر انسانی برای هدف و استعداد خاصی آفریده شده است. باید به خود فرصت دهید تا در مسیر درست قرار بگیرید و کم کم به موفقیت و پیشرفت برسید.

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×